top of page
Black and White Minimalist Round Beauty And Spa Logo (5).png

Hvad er Orangevin??

Er der appelsiner i orangevin? Eller har de blandet hvidvin med appelsinjuice?


Orangevin, en betagende og unik type vin, har vundet indpas i vinverdenen og gjort sig bemærket blandt vinentusiaster og nysgerrige sjæle. Selvom den måske ikke er så kendt som rød- eller hvidvin, tilbyder orangevin en kompleksitet og dybde, der er svær at modstå for selv den største kritiker! Hos Britornsvin.dk er vi glade for at kunne præsentere ikke bare en eller anden orangevin, nej! - Den BEDSTE orangevin... nemlig Quevedos Orange Wine 2022


Orangevin stammer fra en oldgammel vinfremstillingsmetode, hvor der anvendes hvide druer, der får lov at kvase med skallerne i længere tid end normalt. Dette er en praksis, der minder om den måde, man fremstilte rødvin på, og det er netop denne kontakt mellem druernes skaller og mosten, der giver orangevinen sin karakteristiske farve og komplekse smagsprofil. Man trækker altså ikke kun farven ud af de hvide skaller men også mere tannin, syrer og smag.


Produktionen af orangevin starter som enhver anden vinproduktion, hvor druerne høstes. Men forskellen ligger i den efterfølgende behandling. Efter høsten presses druerne, men i stedet for at adskille skallerne fra mosten, lader man dem gære sammen i en periode – ofte op til flere uger eller endda måneder. Denne langvarige kontakt giver ikke blot farve, men også tanniner og dybe smagsnuancer, som ofte beskrives som nødder, tørrede frugter og krydderier. Det er en proces, der kræver stor omtanke og viden, da den skal balances for at undgå overekstraktion, som kan lede til ubalanceret vin.. eller sagt på godt jysk, en vin der smager og dufter rigeligt pruttet!


En af de mest spændende aspekter ved orangevin er, at den ofte fremstilles med minimale indblandinger fra winemakeren. Mange producenter vælger at benytte traditionelle metoder, som gæring i amphoraer (store lerkar) eller åbne gæring, hvilket giver vinene en særpræget terroir og ægte smag, som man kan finde hos for eks. Quevedo.



Men hvad skal man så servere sammen med orangevin?

Denne alsidige vin går fremragende med en række retter, fra lette salater til krydrede gryderetter. De tanniner, der opstår fra skindene, syren fra druerne og de komplekse smagsprofiler gør den til en mulighed, som kan matche VIRKELIG meget forskelligt mad.. Forestil dig en cremet ost og charcuteri, hvor orangevinens dybe smag virkelig kan skinne igennem og komplimentere de forskellige smagsnuancer... Mmmh.. Jeg bliver helt sulten!




I takt med at flere vinelskere opdager orangevinen, tager den sin plads i vinreoler rundt omkring i verden. Så hvorfor ikke være en af de første til at tage del i denne spændende udvikling? Jeg synes faktisk ikke at man har en komplet vinsamling før end at man også har et par flasker orangevin til at stå!


Bestil den bedste flaske orangevin her!


/Trine Britorn

14 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commenti


bottom of page